Om stiftelsen Promobilia
Vilka vi är
Vad vi gör
Vi som arbetar för stiftelsen
Styrelsen
Jan Bernhard Waage
Ordförande
Eric Persson
Vice ordförande
Tommy Trollborg
Generalsekreterare
Bo Engman
Ledamot och Medicinsk-teknisk chef
Olle Söder
Ledamot och Professor Karolinska Institutet
Olle Nilsson
Ledamot och Professor Uppsala Universitet
Eva Larsson
Ledamot
Kansli
Patrik Malmunger
VD
Tove Alm
Vetenskaplig chef
Dragana Krstic
Assistent
Suppleanter
Kaj Sigstam, civilingenjör, 1974
Teknisk och Vetenskaplig Kommitté
Olle Nilsson, ordförande, Professor Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset
Olle Söder, Professor Karolinska Institutet
Bo Engman, medicinsk-teknisk chef
Bo Håkansson, Professor Chalmers Tekniska Högskola
Christina Brogårdh, Professor Lunds Universitet
Placeringsutskott
Eric Persson, ordförande
Jan Bernhard Waage
Märtha Josefsson, rådgivare
Karl Trollborg, rådgivare
Nils-Henrik Tideberg, rådgivare
ÅRSREDOVISNING
Vår historia
Historien om Stiftelsen Promobilia är i mångt och mycket historien om provinsialläkaren Per Uddén. I tjänsten träffade Per ett stort antal patienter med vitt skilda behov i sin vardag. En patientgrupp som han ansåg hade undermåligt stöd i sin vardag var personer som var beroende av rullstol för att hantera sin vardag. Dessa patienter kunde inte ta sig ut själv, varken på promenader i stad eller i naturen, och hade därför svårt att leva självständiga och aktiva liv. Per gav sig därför den på att han skulle skapa en självkörande rullstol som kunde klara utmaningarna som det innebar att ta sig fram i såväl stad som natur. För att kunna finansiera detta arbeta så startades föregångaren till stiftelsen Promobilia, Stiftelsen tekniskt stöd åt handikappade. Genom ideella krafter som sålde olika typer av hemslöjd och genom ett envist lobbyarbete ända upp på regeringsnivå så lyckade Per komma vidare med sin rullstol - Per-Mobilen.
Stiftelsen Promobilia strävar efter att göra verklig skillnad, och genom en framgångsrik förvaltning av stiftelsens förmögenhet möjliggörs ökade anslag. Under det gångna året delade stiftelsen för första gången ut över 50 miljoner SEK.
Efter engagemang under 6 decennier som ordförande för Stiftelsen, överlämnade Kaj Sigstam rollen till Jan Bernhard Waage. Den 1 januari 2023 övertog Patrik Malmunger rollen som VD och kanslichef från Eva Larsson. För att ytterligare utveckla verksamheten har Stiftelsen Promobilia för första gången anställt en vetenskaplig chef, Tove Alm.
Strategisk satsning
Center for Bionics and Pain Research (CBPR)
Ett tvärvetenskapligt centrum etablerats i Göteborg för att främja forskning, utveckling och kliniskt införande av nya behandlingsmetoder för sensoriska och motoriska funktionsnedsättningar, inklusive amputationer och nervskador. Centret fungerar som en samarbetsplattform mellan Chalmers, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs Universitet.
Strategisk satsning
EMG control, Sensations, and Sensing for prosthetics (ESSE).
På Lunds universitet startas ett projekt med målet att förbättra styrningen av avancerade proteser, EMG control, Sensations, and Sensing for prosthetics (ESSE). Målet är att förstå och förbättra användarens kontroll över protesen samt skapa en naturlig känsla genom elektrisk stimulering och audiovisuella stimuli.
Strategisk satsning
MoveAbility Lab
På KTH bildas MoveAbility Lab, ett projekt som fokuserar på att utveckla teknologi som avkodar och förbättrar hur människor rör sig. Målet är att skapa anpassade hjälpmedel för personer med rörelseproblem, både barn och vuxna.
Permobil AB såldes
För att i än högre grad än tidigare kunna fokusera på sin huvuduppgift, att stödja utvecklingen av tekniska hjälpmedel för funktionsnedsatta, såldes Permobil AB under år 2005 till Nordic Capital. Intäkterna från försäljningen gav stiftelsen ökade resurser att långsiktigt kunna bidra till utvecklingen av tekniska hjälpmedel för funktionsnedsatta, samtidigt som Permobil fick en ägare som har kapital och kompetens att driva bolaget framåt till gagn för alla. Sedan 2013 ägs Permobil av Investor.
Stiftelsen byter namn till Promobilia
Per Uddén dog 2002 och strax därefter beslutade stiftelsen sig för att sälja Permobil. Försäljning innebar att stiftelsen fick en stor förmögenhet att förvalta, och samtidigt bytte stiftelsen namn till Stiftelsen Promobilia. Försäljningen innebär att företaget Permobil kan fortsätta frodas och utvecklas, samtidigt som Stiftelsen Promobilia nu har möjlighet att stödja forskning och utveckling med stora summor årligen.
År 1995 utsågs Per Uddén till medicine hedersdoktor vid Karolinska Institutet. Hedersutmärkelsen tilldelades honom för hans banbrytande insatser inom två områden. Dels för sitt innovativa arbete med att utveckla den individuellt anpassade elektriska rullstolen, Permobil. Dels för hans engagemang inom dyslexiområdet. Motiveringen framhäver särskilt hans tvärvetenskapliga insatser och projekt.
Under denna era grundades Stiftelsen Promobilia och skapandet av Permobilen tog form. För att realisera idén om en eldriven rullstol krävdes inte bara tekniska lösningar utan även ekonomiskt stöd. När utvecklingsstöd inte beviljades, initierade Per Uddén bildandet av Stiftelsen Teknisk Hjälp åt Handikappade, nu känd som Stiftelsen Promobilia. Ett trettiotal ideellt engagerade personer inom stiftelsen arbetade för att samla in medel genom försäljning av brevmärken och enklare prydnadsvaror till företag och privatpersoner. Dessa medel användes framgångsrikt för utvecklingen av eldrivna rullstolar.
Stiftelsen var inte bara framgångsrik i att samla in medel till förmån för funktionsnedsatta utan även i förvaltningen av dessa medel. En betydande del av stiftelsens resurser kunde investeras i projekt hos Permobil AB. Rullstolen utvecklades vidare och blev känd som Permobil. Permobil var baserat i Timrå sedan mitten av 1970-talet, och hade fokus på utveckling, produktion och försäljning av elektriska rullstolar.